Vanha vuosi loppui siivoukseen ja uusi vuosi alkoi siivouksella: puuttunut joulusiivous korvattiin järjestämällä, imuroimalla, tiskaamalla ja jynssäämällä. Ehdittiin kuitenkin korkata kuohuvat ja tavata ystäviä siinä välissä.
Harvoin teen uudenvuodenlupauksia, mutta tämän vuoden tavoite oli selvillä jo hyvissä ajoin etukäteen. Ajoittain kaoottinen arki vaatisi enemmän suunnitelmallisuutta, ja usein homma kilpistyy ruokaan. Nyt ei tehdä lupauksia laihduttamisesta, vaan helpommasta arjesta.
Liian usein ollaan nimittäin tilanteessa, jossa kaikilla on jo nälkä, mutta jotenkin kummassa ei olekaan mitään murkinaa. Ei edes aineksia jääkaapissa, siispä nälkäisenä kauppaan. Kuulostaa aivan uusavuttoman taloudenpidolta, mutta niin siinä vain usein käy. Loppuvuoden pelasti ravintolaruokailu Thaimaassa, nyt on otettava kapusta omaan käteen.
Ruokasuunnittelu tökkää moneen asiaan: mielikuvituksen puutteeseen, valikoiviin ruokailijoihin, ajan- tai vapaiden käsien puutteeseen. Kun pitäisi loihtia ateria, joka kelpaa kaikille ja valmistuu nopeasti (ja jota ei olisi syöty juuri äsken), lyö päässä tyhjää.
Ideoinnin avuksi on nyt tehty lista, josta valitaan ruuat muutamaksi päiväksi etukäteen ja ostetaan niihin kaupasta ainekset. Joka viikonpäivälle on oma teemansa (maanantaina jauheliharuokia, tiistaina kasvista ja niin edelleen), katsotaan helpottaisiko tällainen standardisointi arjen pyörittämistä. Kertokaa vinkkejä tumpelolle, miten te hoidatte ruokakuviot!
Ateriasuunnittelu olisi helpompaa, jos söisin yksin. Mutta kukaan muu ei huoli pinaattikeittoa. |
Ruokamanifesti kuuluu näin:
Etukäteen suunnitellut ateriat
Isommat satsit ruokaa kerralla
Kaupassakäyntejä vähemmäksi, enemmän ruokaa kaappeihin
Tähteet paremmin käyttöön
Ruokalaskut tarkkailuun
Niin tuttu tunne tuo, kun nälkäisenä lähdetään kauppaan tai yritetään tyhjän ruokakaapin antimista rääpiä jotain syötävää. Ruokamanifestisi on siis ihan loistava! Oma lupaukseni on lisätä entisestään kasvisruokia ruokalistaamme (niin, me yritetään pysyä ruodussa viikottaisen ruokalistan avulla ja tehdä kerralla isoja satseja). Hyviä kasvisruokareseptejä ottaisin siis ilolla vastaan!
VastaaPoistaLohduttavaa että muillakin tilanne yltyy välillä samaan... Kasvisruokia söisin itse mutta vaikea saada uppoamaan erityisesti tyttärelle. Joko olet tehnyt viime aikoina suosittua avokadopastaa? Siitä tykkäsin. Esim. kasvissosekeitto, pinaattiletut, kasvispihvit ja parsarisotto (tai sen riisi) meillä menee hyvin, itselleni olen tehnyt vaikkapa linssipataa tai kikherneitä tomaatti-kookoskastikkeessa.
VastaaPoistaMeillä kahden hengen taloudessa on ruokalasku pienentynyt huimasti, kun on alettu käydä kaupassa vain kerran viikossa. Suunnitellaan viikon ruuat etukäteen ja mennään listan kanssa kauppaan. Vielä kun oppisi tekemään enemmän ruokaa kerralla ja pakastamaan osan :)
VastaaPoistaHyvä kuulla että sekin on mahdollista, että ruokalasku pienenee! Me oltiin just opittu tekemään sen verran isoja satseja että jäi seuraavalle päivälle mutta nyt kun syöjiä onkin jo neljä, pitäisi opetella tekemään suurtalouskeittiön annoksia että riittäisi :)
PoistaMinä en erityisemmin pidä ruokakaupassa käymisestä, joten meillä käydään vain 2-3 kertaa viikossa. Käydessäni nappaan kaikenlaisia ruoka-aineksia koriin, jotka sitten pakastan. Ja hurraa! Aina on kotona aineksia laittaa ruokaa. Aamulla mietin illan ruuan ja otan sulamaan. Ei ole vaikeaa, kun siihen tottuu. Pienten lasten kanssa on kyllä pakko oppia ennakoimaan. Muuten arki on todellakin kaaosta. Tsemppiä!
VastaaPoistaVaikuttavaa että onnistuu luovallakin menetelmällä :) Pakastin voisi tosiaan pelastaa monesti pulasta, mutta meidän kerrostalokeittiöön ei suurta pakastinta mahdu. Arkkupakastin täynnä ruokaa kelpaisi kyllä!
Poista