12. heinäkuuta 2013

Romahtaneissa unelmissa

Nyt viiletämme loma-Suomessa, mutta ennen reissua teimme kaksi eri retkeä Laajasaloon Helsingissä. Ensimmäisellä todistettiin palaa historiaa ennen kuin on liian myöhäistä, Kruunuvuorenrannan hylättyjä huviloita.

Puuhuvilat on päästetty huonoon kuntoon jo vuosikymmeniä sitten, kun ne ovat odottaneet purkamistaan uuden asuinalueen tieltä. Nyt viimeinen tuomio lienee lähellä, eikä romahtaneissa huviloissa paljon pelastamista olekaan. Surkeaa, että tällainen harvinainen helmi on laiminlyöty. Yksi huviloista näytti kohtuukuntoiselta, toivottavasti edes se jäisi uuden kaupunginosan historianpilkahdukseksi.

Paitsi huviloita, alueella on humisevaa metsää, pieni lampi, lumpeita ja hienoja merinäkymiä kohti kaupunkia. Ja ensimmäistä kertaa näin Helsingissä suopursuja, kuinka kotoinen tuoksu! Metsästä ulos astellessa olo oli hitusen kummastunut, kuin olisi piipahtanut toisessa maailmassa. Käykää, ihmetelkää, surkutelkaa; ohjeet perillepääsyyn ja lisätietoja löytyy esimerkiksi täältä.


9 kommenttia:

 1. Voi miten surullista, että noin ihanat huvilat on päästetty rappeutumaan..

  VastaaPoista
 2. Törkeen hienot maalaukset! Voi huvilaparat, mutta minkäs noille pieni ihminen mahtaa. Hassua on myös se, että ne joilla on toooosi paljon rahaa haluaa kuitenkin niitä uusia kerrostaloja ja luksusasuntoja, eikä mitään sellaista kuin tuollaisten aarteiden pelastaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahallakaan noita ei taitaisi enää pelastaa, mutta monta muuta kulttuuritekoa odottaisi varmasti tekijäänsä, eli aarteita riittäisi kyllä pelastettavaksi...

   Poista
 3. Voivoi... Myös me kävimme tuolla toukokuun alussa. Kiipesimme myös katsomaan tuota uskomatonta huonetta hienoine maalauksineen. Sen on joku rakkaudella maalannut huvilaansa. Epätodellinen tunne ja kuten sanoit, ihan kuin olisi toiseen maailmaan osunut. Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun vinkistäsi tuonne löysinkin ja uskalsin sisään tuohon yhteen huvilaan, kiitos!

   Poista
  2. Hih, vähän arvelinkin, että niin saattoi olla. Hienoa, että ehditte käydä, kun vielä ovat nähtävissä!

   Poista
 4. En ole koskaan tuolla itse käynyt. Mutta kuvia nähnyt. Pistää hiljaiseksi. Huvilaelämän hautausmaa. Upeita kuvia!

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia! Olen kuullut paikasta ja on pitänyt myös käydä, mutten ole vielä saanut käytyä. Nyt sain lisää kimmoketta. Nuo upeat huvilat on pakko nähdä. Kiitos.

  VastaaPoista

Kerro mietteesi!